Aici puteti lectura cateva articole care s-au scris la moartea Monicai Lovinescu.





Articol1  -  Fiica lui Lovinescu
Articol2 - Asociatii si personalitati cer doliu national in ziua inhumarii Monicai Lovinescu si lui Ierunca
Articol3 -  Urnele funerare ale Monicai Lovinescu si Virgil Ierunca vor fi aduse la Falticeni
Articol 4 -   Acasa langa parinti si rudenii



Monica Lovinescu si Virgil Ierunca sunt ai Falticeniului
SILVIU BUCULEI

Urnele lor funerare au fost depuse in Cimitirul ,,Gradini", in cadrul unei ceremonii discrete, asa cum si-a dorit-o fiica lui Eugen Lovinescu.  Urnele au fost aduse la Falticeni de filosoful Gabriel Liiceanu

         Urnele funerare ale Monicai Lovinescu si  lui Virgil Ierunca au fost depuse, ieri dupa-amiaza (16 mai 2008), in cripta familiei Lovinescu de la Cimitirul ,,Gradini" din Falticeni, unde a avut loc o ceremonie comemorativa la care au participat alaturi de filosoful si scriitorul Gabriel Liiceanu si asist. univ. Bogdan Minca, filosof, primarul Vasile Tofan, scriitorul Eugen Dimitriu, preotii  Neculai si Bogdan Apostol.
Urnele celor doi au fost aduse la Falticeni de la Casa Lovinescu din Bucuresti de Gabriel Liiceanu si, potrivit dorintei scriitoarei, ceremonia de la Falticeni a fost una discreta, fara invitati.
Criticul literar, jurnalistul si cunoscutul comentator de radio Monica Lovinescu a incetat din viata, la varsta de 84 de ani, duminica, 20 aprilie, la Spitalul ,,Charles Richet" din Val d'Oise, situat la 15 km nord de Paris. Monica Lovinescu a fost casatorita cu Virgil Ierunca, jurnalist, critic literar si analist politic, decedat in 2006.
Monica Lovinescu s-a nascut în 1923, la Bucuresti, fiind fiica criticului literar Eugen Lovinescu si a Ecaterinei Balacioiu. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, in 1946, si apoi a plecat la Paris, in 1947, cu o bursa oferita de guvernul francez.
După ce Romania a fost declarata republica populara, Monica Lovinescu a primit azil politic în Franta. Activitatea de la Europa Libera a atras atentia regimului de la Bucuresti, in 1958, mama Monicai Lovinescu, in varsta de 71 de ani, fiind arestata, apartamentul sau din Bucuresti perchezitionat, iar documentele si cartile sale, arse. Mama sa a primit 18 ani de inchisoare, unde a si murit, la doi ani de la inceperea detentiei. In 1999, Monica Lovinescu a primit, in semn de recunoastere a contributiei sale la viata culturala si politica romana, Ordinul Steaua Romaniei.
 
Articol 5 -   Monica Lovinescu si Virgil Ierunca sunt ai Falticeniului